Gaby WIJERS

Igazgató, dokumentációs és digitális megőrzés szakértő
LIMA, Amsterdam (NL)

Életrajz

Gaby Wijers 2013. január 1-től a LIMA igazgatója. Korábban a NIMk (Netherlands Media Art Institute) gyűjteményi, megőrzési és kutatási koordinátora volt. Könyvtárosi, színházi és informatikusi háttérrel rendelkezik. Különféle holland és nemzetközi projektekben vett részt, amelyek a médiaművészet dokumentálásával és megőrzésével foglalkoztak, többek között: Inside Installations, 404 object not found, GAMA, Inside Movement Knowledge, Obsolete Equipment, Digitising Contemporary Art. Tagja a Foundation for the Preservation of Contemporary Art alapítványnak és a GAMA szervezetnek.

 

Absztrakt

A digitális művészet archiválása és megőrzése gyűjteményezési szemmel

A digitális művészet és a médiaművészet, az élő művészet és a performansz abban különbözik a többi művészeti kategóriától, hogy a gyakorlaton (nem a tárgyon) alapul, valamint a néző médiumokon, keresőkön, hálózatokon, dokumentációkon és tároló médiumokon keresztül gyakorolt szerepétől. A legtöbb ilyen időalapú mű efemer és immateriális jellege miatt új technikák alkalmazását kívánja meg a jövőbeli adatátvitel biztosításához. A legtöbb mai digitális mű folyamatalapú, efemer, interaktív, multimediális és alapvetően kontextusfüggő. A restaurátori kérdések a gyors technológiai elavulás technikai megoldásai, az anyagok romlása vagy a különböző installálási technikák köré szerveződnek. A LIMA egy digitális raktárat, a megőrzést segítő eszközök és szolgáltatások tárházát biztosítja gyűjtemények és művészek számára, s számos e területen végzett (kutatói) projekt kezdeményezője.
Az időalapú művészet területe legalább annyira hibrid és sokszínű, mint a művei és a közössége. Hogyan hozzunk létre egy nyitott ismeretcserét, és hogyan léphetjük túl a múzeumok, gyűjtemények, médiaarcheológiai laborok, egyetemek, akadémiák, művészek vezette szervezetek és örökségvédelmi intézetek programjainak határát? Hogyan kötelezhetünk el egy nagyobb közösséget?