Christina RADNER

Project menedzser Ars Electronica Archive

Ars Electronica, Linz (AT)

ÉLETRAJZ

Christina Radner jelenleg az ausztriai Linzben az Ars Electronica Archive projektfelelőse. 2009-ben szerezte meg mesterszakos diplomáját a Bécsi Egyetemen. A Bécs melletti Klosterneuburgban található Art Brut Museum Guggingban töltött gyakornoki képzése alatt ismerkedett meg először a múzeum archív munkálataival. Christina projekt alapú alkalmazásában segített egy művészeti hagyaték gondozásában, illetve egy retrospektív kiállítás és hozzá tartozó, átfogó katalógus előkészítésében. 2013-ban visszaköltözött Felső-Ausztriába és megkezdte munkáját az Ars Electronica Archívum csapatában. 2015-óta őz Archívum projekt menedzsere és az Ars Electronica Fesztivál/Prix/Archívum csapatának tagja.

 

Absztrakt

Kutatott, felhasznált, kiállított, és megőrzött tartalom– az adatbázisoktól elvárt magas színvonal

Az Ars Electronica birtokában van a világ legnagyobb digitális médiaművészet archívuma 39 évre visszamenőleg. Az Archívum központja a saját maga által generált adatbázis, jelenleg több mint 143.000 belépéssel, 61 terrabite-os tároló kapacitással, és 4,5 millió kapcsolódó file-lal. Tartalmában számos, különböző felépítésű műalkotást, illetve projekt, kiállítás, és egyéb tevékenységekről szóló dokumentációt tartalmaz.

Kezdettől fogva törekedtünk arra, hogy egy élő archívum legyen, tartalmában kutatott, felhasznált, kiállított, és megőrzött anyaggal. A mai napig a cél, hogy minél többet tegyünk online elérhetővé kutatásokhoz, azokról való beszélgetésekhez, prezentálásukhoz, és a művészek ösztönzéséhez, hogy dolgozzanak vele.

Az adatbázisoktól elvárt magas színvonal eléréséhez elég flexibilisnek és alkalmazkodónak kell lenni a folyton változó tartalom, formátum és feltételek kezeléséhez. Mint mindig, a gyorsaság itt is egy fontos faktor. Könnyen elképzelhető a tartalom kiadása, felkészítése, és strukturálása. Ezzel egyidejűleg az adatbázisnak biztonságosnak, megbízhatónak, és stabilnak kell lennie. Az online felület esztétikai elvárásait, felhasználhatóságát is figyelembe kell venni. A munkatársak részéről, az egyre csak növekvő tartalom és az ezzel szemben csökkenő anyagi és személyi forrásokkal, soha nem volt még ennyire fontos az együttműködés és a helyes gazdasági munkamenet megtalálása, hiszen minden strukturált és lelkiismeretes gyűjtéssel és megóvással kezdődik.

Az előadás bepillantást nyújt az Ars Electronica Archívum belső adatbázisának felépítésébe, az Online Archívummal való kapcsolatába, az együttműködések keresésébe, a gazdasági munkamenetbe, amilyen előnyökkel jár, de a nehézségekbe is, amikkel együtt jár. A kutatott, felhasznált, kiállított, és megőrzött tartalom számos példáját, s az Ars Electronica média művészeti törekvéseit igyekszik majd körüljárni a művészet piacának kiemelésével.