KÓNYA Béla Tamás

MAPS 2018 projekt menedzser, osztályvezető
Műtárgyvédelmi és Restaurátor Osztály, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest

Életrajz

2008 óta a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteménykezelési és műtárgyvédelmi stratégiájának felelőse. Jelenleg a médiaművészet megőrzésének elméleti és gyakorlati lehetőségeivel foglalkozik Peternák Miklós témavezetésével a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem kőszobrász-restaurátor, valamint művészettörténet és vizuális tanár (MA) szakán végzett 2006-ban. Ezt követően a Szépművészeti Múzeumban dolgozott, ahol műtárgyakat restaurált az Egyiptomi Gyűjtemény számára, és részt vett az időszaki kiállítások műtárgyvédelmi tevékenységében.
A Ludwig Múzeumban főbb tevékenységei közé tartozik a kortárs művészet (hagyományos és médiaművészeti alkotások) restaurálása és megőrzése területén folytatott módszertani kutatás. A nemzetközi tudományos tevékenység előmozdítása a műtárgyvédelem és restaurálás területén: projektek, konferenciák szervezése. Gyűjteményi raktárak, műtárgyakkal kapcsolatos logisztikai feladatok irányítása. Előadói és oktatói tevékenység a Ludwig Módszertani Központban, az MKE Doktori Iskola és a Magyar Nemzeti Múzeum tanfolyamain, valamint a felsőfokú restaurátorképzésben. Hazai és nemzetközi műtárgykölcsönzések, valamint időszaki és állandó kiállítások szervezésének koordinálása.
Közreműködik számos hazai és nemzetközi műtárgykölcsönzés szervezésében (Kunsthal Rotterdam, Museum Ludwig Köln, Tate Liverpool, LENTOS Kunstmuseum Linz, Museo Cantonale d’Arte Lugano, Kunsthaus Zug, Museo Serralves Porto, Albertina Vienna, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Kunsthalle Bielefeld, Belvedere Vienna, Museum Kampa Prague, Musea Brugge stb.)

 

Absztrakt

A gyűjteménykezelés folyamata digitálisan született tartalmakkal

Az előadás célja, hogy bemutassa a Ludwig Múzeum médiaművészet megőrzési stratégiáit és kihívásait, mint a gyűjteménykezelés új területét.
A hagyományos restaurálási technikák a médium fizikai kondíciójának megőrzésére fókuszálnak (például a vászonra). Ezzel ellentétben a médiaművészet megőrzése (videó, film, digitális művészet, internet art) sokkal komplexebb feladat, hiszen a technológiai környezet folyamatosan változik, mivel a tudomány és a piac kontrollálta fejlesztések befolyása alatt áll.
A projekt célja, hogy kifejlessze a múzeumi digitális megőrzés elveit, stratégiáját és eljárásait. Megőrzési infrastruktúrákat hozzon létre, illetve vessen fel.
A médiaművészet gyűjteményezési, megőrzési, restaurálási metodológiája teljesen új terület a gyűjteményben dolgozó szakmabeliek számára.