Dušan BAROK

Alapító / kutató
Monoskop.org, University of Amsterdam (NL)

Életrajz

Dušan Barok alapítója a Monoskop nevű felületnek, amely a művészetek és a humán tudomány együttműködésen alapuló tanulmányozására szolgál. Jelenleg kutató munkatársa az Amszerdami Egyetemnek (UvA), kutatásának fókuszában az idő alapú média áll. Információs technológiából diplomázott a Bratislavai Műszaki Egyetemen, és hálózati médiából a Piet Zwart Intézetben, Rotterdamban. Részt vett a Multiplace hálózati kultúra fesztivál szervezésében és Pit Schultz-cal közösen kialakított egy művész irányította felületet a kortárs művészettörténetről, az ArtWikit. A közelmúltban rendezte a The Extensions of Many szeminárium sorozatot a média esztétika témájában, a Hordaland Művészeti Központban (Norvégia, Bergen), és egy szimpóziumot az információ esztétikájáról és szabályairól Ideographies of Knowledge címen a Mundaneumban (Belgium, Mons).

 

Absztrakt

A Gyűjteménykezeléstől a tartalomkezelésig a művészetdokumentáció terén

Az elmúlt években számos megközelítés formálódott a meglévő gyűjteménykezelői rendszerek újra és újra előjövő kihívásaira egy segítő platform alkalmazásával. A Wiki szoftver kiváló példaként emelkedik ki az összetett munkák tárolásának terén. A wiki elegáns megoldásokat kínál műtárgyak sokszori ismétlésére, az összetevőik jellemzőjére, amellett, hogy multimédia tartalmat és háttér információkat jelenít meg. A szoftverbe épített típus vizsgálat elősegíti az együttműködést, amíg az API lehetővé tesz egy bizonyos fokú beépítését más rendszereknek. Ennek ellenére egy mű wikin történő dokumentálása más tapasztalat, mint gyűjteménykezelői rendszerrel dolgozni. Amíg az előbbiek elsődlegesen a műtárgyak formulák alapján való kezelésére vannak kialakítva, addig a tartalomkezelői rendszerek, mint a wiki, első sorban publikálási felületek— arra lettek kialakítva, hogy szöveg és média felhasználásával oldalakat hozzanak létre. Az előadás e két paradigma, mint egymás komplementerének vizsgálatát célozza meg.

 

Workshop

Kollaboratív dokumentáció és digitális művészet archiválás

Dušan Barok, Julie Boschat Thorez, és Lozana Rossenova vezetésével.

A workshop a művészetdokumentációra és archiválásra szolgáló standard gyűjteménykezelői adatbázisokat segítő nyílt forráskódú helyeket igyekszik megvizsgálni, különös tekintettel a folyamatalapú és hálózati művekre. Ezek a fajta műalkotások kihívást jelentenek az általános tartalomkezelő alkalmazásoknak, azok változásainak rögzítésére való igényük, a különböző összetevők természete és egymáshoz való viszonya, és a háttértartalmak miatt. Az archiválás és dokumentáció együttműködő természete szintén igényli a változások nyomon követésének lehetőségét, másképpen a típus vizsgálatot. Amíg a kommersz cégek által fejlesztett bejegyzett rendszerek nem elég rugalmasak az ilyen igények kielégítésére, a nyílt forráskódú alternatívákra fogunk koncentrálni, úgy, mint a MediaWiki, GitLab, és a WikiBase. Reflektálni fogunk különböző rendszerek technikai adataira, azok művészetdokumentációs és -megőrzési előnyeire és hátrányaira, ezzel párhuzamosan az együttműködésen alapuló munkavégzés potenciáljaira koncentrálva.